header image

Čas, prvič.

Objavil: pisces | 5.02.2008 | 1 Komentar |

Pozdravljeni, danes je 5. februar 2008, ura je približno 17:35,

ampak kaj je čas?

Arhitektura vesolja

Kakšna je razlika med preteklostjo in prihodnostjo? Preteklost je vtkana in nespremenljiva, medtem ko je prihodnost odprta spreminjanju, radi rečemo. Ampak ali je preteklost res nespremenljiva?

Preteklost ni nič drugega kot spomin. Konkretno preteklost ne obstaja, prav tako prihodnost ne. Torej je potrebno na oba pojma gledati subjektivno – oba pojma, preteklost in prihodnost, namreč obstajata le v nas. Preteklosti se spominjamo, prihodnost pa pričakujemo. A vseeno pravimo, da preteklosti ne moremo spremeniti, prihodnost pa glede na naša dejanja lahko.

Ko pomislim na preteklost, opazim mnogo dogodkov, ki vplivajo name. Preteklost me močno zaznamuje – izkušnje, ki se nabirajo v mapi “preteklost” igrajo veliko vlogo pri izbiranju mojih poti in odločitev v sedanjosti in posledično v prihodnosti. Če me kakšen problem izrazito muči, se odločim po preteklosti pobrskati izraziteje in problem analizirati. Poskušam ga osmisliti. Ko nek problem iz moje osebne preteklosti osmislim, obstaja velika možnost, da ga razrešim in se njegovega bremena osvobodim. Kaj nam to pove o preteklosti?

Pove nam to, da lahko preteklost razumem tako ali pa tako. Odvisno od tega, kakšno stališče smo do nje zavzeli. Tudi naša prihodnost je odvisna od tega, kakšna stališča bomo zavzemali v sedanjosti in kakšne odločitve bomo sprejemali. Če nek dogodek iz preteklosti vidim v drugačni luči, to spremeni celoten pogled na mojo preteklost. Stvari postanejo drugačne, bolj ali manj smiselne, odprejo se novi pogledi in nova razodetja. In ker smo mi v sedanjosti edina referenčna točka za spust v preteklost ali razmislek o prihodnosti, smo z brskanjem po preteklsti le-to spremenili. Spremenjena preteklost tudi na drugačen način vpliva na nas, lahko nas ozdravi, lahko nam odpre nove možnosti. Preteklost lahko celo spreminja prihodnost.

Preteklost torej ni nespremenljiva, spreminjamo jo mi sami s svojim odnosom do nje – s tem pa si lahko olajšamo, otežimo, pomagamo ali uničimo sedanjost in prihodnost. Drugačna preteklost kot ta v odnosu z nami samimi namreč ne obstaja, je odšla ali pa je nikoli ni bilo. Razen v nas.

Kaj je torej čas?

————–

filma, ki se ju trenutno spomnim, na trenutno temo:

http://www.imdb.com/title/tt0246578/

http://www.imdb.com/title/tt0460829/

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Film, metafizika, miks

Odzivi

preteklost pomembnejša od sedanjosti. Preteklost je kot vidni del koralnega otoka, ki počiva na plasteh mrtvih koral, ki segajo globoko pod gladino oceana. Tisto, kar vidimo, je le majčken del celote, ki je prikrita našim očem. Skelet koral zraste povprečno vsako leto za en centimeter, torej pomeni en meter sto let njihove zgodovine, sto metrov debeli koralni apnenci pa izkazujejo starost deset tisoč let! Na enak način naš sedanji svet temelji na milijonih in milijonih dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti. To, kar dodajamo v drobcu časa sedanjosti, katero živimo, je popolnoma nepomembno. Nič od tega ni bilo določeno v sedanjosti. Skoraj vse je bilo določeno že pred petdesetimi, sto leti ali stoletji. Živimo na vrhnji, centimeter debeli plasti koralnega grebena, ki je sicer visok nekaj sto metrov. In tega nikoli ne opazimo, čeprav nas obvladuje nekaj, o čemer ne premišljujemo, to je preteklost. Razmišljamo o marsičem v sedanjosti: o reklamah in pranju možganov, manipulaciji in zakonih oblasti, goljufijah bankirjev, nasilju in nadzoru. Toda nevidna vladavina preteklosti, ki določa skoraj vse v našem življenju, ostaja neopažena. Ampak prav to je prava oblast, ki ima strahotno moč. Tako, kot je sedanjost določena s preteklostjo, je določena tudi prihodnost. Prihodnost pripada preteklosti, ker obe, preteklost in prihodnost, pogojujeta sedanjost. Živimo danes in šele jutri bomo imeli pravo podobo sedanjosti. Tudi preteklost so ljudje živeli in ključ preteklosti je sedanjost. Spominjamo se tukaj in zdaj! Ne smemo ločevati tega, kar si lahko zamišljamo, od tega, česar se lahko spominjamo. Zato preteklost še ni končana. In tudi prihodnost je že prišla, vse je tukaj in zdaj! Moramo najti rešitve za svoje najstarejše težave. Vprašanja preteklosti bodo ostala vprašanja prihodnosti, dokler tudi najstarejše težave ne bodo rešene.

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije